「里山っていろんなものがあるんですね!」
「みかんの花の香りと自然に囲まれて本当にいい時間でした!」
「み無心にかんの花を摘むのに癒されませした」
「みんなで鍋囲んで話すっていいですね!」
5月14日、小田原のあきさわ園の秋澤史隆さんとみかんの花見鍋を開催!
今回は下中タマネギの収穫作業から!ハサミを使って茎と根を外す作業から。シートをはがした時に整然とたっくさんのタマネギが現れた時「おおお~!」という歓声!貴重な体験!
下中タマネギは一言で言うと「甘~い!」。「フルーツみたい」という声も。
そして、みかんの花を摘みます。秋に立派で美味しいみかんが実るには花を間引く必要があります。
その花を使って鍋を作ります。さらに、花を使って今回は化粧水「ネロリウォーター」を作成!
みかんの香りは癒しの香り!それを嗅ぎながら、無心に花を摘む作業はセラピーそのもの!
今回は「永続的な社会を作る」ゼミに所属している大学生も、花を摘む作業や鍋に混ざってくれました!
「みかんの花、投入!」で鍋が開始!
鍋にも花が入っているので、鍋からも甘~い香りが広がります!下中タマネギもたっぷり入れて、タマネギの甘みが広がって、美味しい!
みんなで里山談義をしながらの鍋で話は尽きません!
みかんの里山鍋シリーズ。
次回は8月19日にみかんの赤ちゃん「青みかん」と旬のブルーベリーを使った鍋を実施します。
青みかんとブルーベリー鍋: 秘境里山で夏の旬とノスタルジー体験! @神奈川県小田原市
爽やかな青みかん、ブルーベリーでパクパク食べられる!
そして、11月25日にみかんの収穫作業を本格的にお手伝いしながら鍋を囲みます。
“There are many kinds of satoyama!”
“It was a really good time surrounded by the fragrance of mandarin oranges and nature!”
“I could not be healed in picking flower of irregularity cynically”
“It’s nice to talk with everyone around a nabe!”
On May 14th, Mikan’s Hanami nabe was held with Fumitaka Akisawa of Akisawa garden in Odawara!
This time from the harvesting work of the Shimonaka onion! From work of removing stem and roots with scissors. A cheers shout “Ooooooo!” When a lot of little onion got out neatly when I peeled off the sheet! precious experience!
Shimonaka Onion is anyway “sweet!” There is also a voice saying “It looks like fruit.”
And pick the orange flowers. In order to produce good and tasty oranges in autumn it is necessary to thin out the flowers.
I will make a nabe with that flower. In addition, using a flower create a lotion lotion “Neroli water” this time!
The scent of mandarin orange is healing scent! While sniffing it, the work of picking flowers without brains is the therapy itself!
This time, college students belonging to seminars that “create a sustainable society” also mixed with flower picking work and nabe!
A nabe starts with “Orange Flower In!
Since the flowers are also in the pot, the sweet scent spreads from the pot too! Also put plenty of onion in the lower, the sweetness of the onion spread, delicious!
Everyone is talking about satoyama while talking about the story is exhausted!
“Orange satoyama” nabe series.
Next time we will do a nabe with orange mandarin orange bread and seasonal blueberries on August 19.
Refreshing blue orange, can be eaten with blueberries!
And, on November 25, I will surround the nabe while seriously assisting the orange harvesting work.